Jag kan tyvärr inte erbjuda assistanshundträning just nu. Behöver du assistanshund? Läs den viktiga informationen nedan och hitta en instruktör i länken till SBK. Mvh Annelie


My och Nelson

Assistanshunden - din hjälpreda, kollega och vän 

 

* Här kan du köpa färdigutbildad assistanshund eller lämplig valp: Hundhjälpen

* SBKs hemsida där du hittar info och instruktörer: http://www.brukshundklubben.se/assistanshund/

* Funderar du på assistanshund? Läs mycket bra information från Emmelie Reinson, Guidedogs där du också kan köpa lämplig valp:

 "Ett helt inte objektivt inlägg om egentränad assistanshund vs grundtränad assistanshund 

Idag i sverige finns det två utbildningsmöjligheter för den som önskar en assistanshund, du kan antingen utbilda din hund själv med hjälp av en godkänd instruktör eller du kan köpa en grundutbildad hund och få ett paket som inkluderar både hunden och det instruktörsstöd som du behöver. En del leverantörer erbjuder också hundar som är testade och godkända att påbörja sin utbildning till assistanshund, men det tillhör inte vanligheten.

Vad är bäst? Tja det beror på vad du vill uppnå. Vill du ha en assistanshund för att du har ett stort behov av en sådan men inte själv har möjlighet/kunskap att utbilda en så är valet ganska givet, en grundtränad hund kostar men du kommer säkerligen att vinna på det i längden. Detta med tanke på den minimala instats du själv behöver göra när det gäller hundens utbildning. Du kommer också att kunna ställa krav på din ‘leverantör’ ifall hunden inte uppfyller dina förväntningar och för en grundutbildad hund gäller så klart samma lagar och regler som när du köper vilken annan produkt som helst. Du vet också att hunden du får är en hund som har presterat bra på alla tester, som är frisk och som är väl lämpad för arbetsuppgiften.

Vad är då fördelarna med att köpa en valp och utbilda den själv? Jo du får välja fritt vilken ras du vill ha, du får en god känsla av prestation när du själv har utbildat din egen assistent och för någon som verkligen tycker om att träna hund och som själv vill styra och kontrollera hundens utbildning så är en egenutbildad hund det självklara valet.

Vad är då nackdelarna med de två? Om du köper en grundtränad hund så är valet av ras ofta begränsat, det kostar en del att köpa en grundutbildad hund och finansieringen kan vara svår att hitta. Du måste också själv besluta vem du skall köpa din hund ifrån och det är viktigt att du och leverantören kommer bra överens och kan skapa ett gott samarbete.

Om du köper en valp så har du verkligen inga som helst garantier för att hunden kommer att klara de tester och hälsokrav som krävs för att få utbilda din hund till assistanshund, du vet inte heller om detta uppdrag är något som kommer att passa din hund och som han/hon kommer att tycka om. Med tanke på hur mycket tid, kärlek och engagemang som du kommer att lägga på din valp så blir det ofta ett väldigt hårt slag när man inser att hunden inte är lämplig som assistanshund, att då fatta rätt beslut både för sin egen del och för hundens kan vara väldigt svårt och inte sällan träffar jag på människor som hellre väljer att blunda för det som vi instruktörer ser som uppenbart.

Vad skall du tänka på om du väljer att utbilda en egen hund? Jo, till att börja med så välj en valp ur en kull som har två föräldrar som båda har goda resultat på BPH eller MH, se till att föräldrardjuren är friska och helt felfria på både höfter och armbågar. På SKKs hunddata och avelsdata kan du få information inte bara om de tilltänkta föräldrarna utan också om deras syskon och andra släktingar. Tänk också på att välja en ras som kommer passa i storlek för det behov du har och att rasen är en öppen, tillgänglig ras som har god passivitet. Det man inte heller alltid tänker på är det detta med med miljön. En assistanshund skall klara alla typer av miljöer som den är tänkt att arbeta i, så om du själv tycker om att gå på stan och träffa kompisar så är det väldigt viktigt att du väljer en hund som också tycker om det. Att hunden klarar av ett BPH L-test är inte en garanti för att den klarar av en runda i shoppinggallerian. Så innan du väljer din valp be att få träffa/se föräldrardjuren i stadsmiljö, om det inte är möjligt så fråga massor med frågor, tex vad tycker de om att gå i trappor? Gillar de att åka kollektivtrafik? Följer de med på en sväng på stan? Vägrar de eller springer upp och/eller ned i trapporna, hjässar, får panik eller på något annat sätt visar obehag i stadsmiljöer så är risken stor att de inte heller kommer trivas i en galleria med hala golv eller på platser som är stökiga eller presenterar utmanande underlag. Detta med miljösvaghet är mycket ärftligt så om föräldrardjuren uppvisar detta, välj då valp ur en annan kull. Ett tips är att ta hjälp av en certifierad instruktör redan innan du skall välja hund, hon eller han kan då ge dig goda råd, tips och kanske också hjälpa till med att titta på de hundar som du har i åtanke. Visst är det en kostnad för detta men just när du skall välja en hund som du skall ha vid din sida i minst 10 så är det en dum idé att vara snål. Ett annat tips är att du innan väljer valp tittar på SKKs hemsida för att se vilka krav som kommer att ställas på din hund, dels i BPH L-testet men också under examinationen. Om det tex krävs att din hund skall kunna vara lös och komma direkt på inkallning så är det olämpligt att välja en ras som är avlad till att jaga och som är svår att ha lös.

Varför är det så viktigt att vi testar hundarna innan de påbörjar sin utbildning? Jo, av flera anledningar. Först och främst finns testerna för hundens skull, alla hundar trivs inte med att vara assistanshundar och detta brukar ofta tydligt visa sig antingen under BPH-L testet eller under miljötestet. En hund som har svårt för att avreagera, som inte tycker om att bli hanterad, som är misstänksam mot andra hundar eller känner obehag i stökiga miljöer skall absolut inte utsättas för påfrestningen det innebär att vara assistanshund. Att inte acceptera negativa resultat av testerna är inte etiskt och ingen vill väl utsätta sin bästa vän för obehag?!

Testerna finns också för att garantera att du som förare får en god kandidat till assistanshundsarbetet, det är många timmar och mycket känslor som läggs på dessa hundar och självklart är du värd en hund som kan prestera väl oavsett situation.

För det tredje så har vi alla som utbildar och handhar assistanshundar ett ansvar, dels gentemot allmänheten men också mot oss själva, en osäker hund kan lätt gå i försvar, en miljösvag hund visar det och kan få andra att ifrågasätta vårt agerande, och framförallt vem vill stödja vår verksamhet om vi utbildar hundar som inte är lämpliga.

Oavsett vilken väg du väljer så kommer du, om du gör allting ‘rätt’ , att få en vän och arbetskamrat som kommer att förändra ditt liv."

(https://ledarochassistanshundar.wordpress.com/)